Shakshuka + lite om stekpannor

P1010128

Shakshuka, ett roligt namn för en rolig maträtt. Namnet och maträtten kommer ursprungligen ifrån mellanöstern och är en mycket populär frukosträtt i Israel. Frukosträtt, du läste rätt. Hemma hos oss äter vi nog denna härliga och smakrika “grytan” för middag.

Idén är att slänga ihop lite vad man hittar. Jag hade lite paprika, fetaost, bönor och ägg som kokas i en stekpanna med massor av mustiga kryddor.

På tal om stekpannor, du visste väl att stekpannor av teflon kan vara en hälsorisk p.g.a alla farliga kemikalier i teflon? Och att de är inte alls miljövänliga och svårt att kassera efter de har slitit ut? Bra!

Jag rekommenderar gamla och goda gjutjärnspannor som håller hela livet ut när man en gång köpt och satsat på en. Ja de kan vara tunga att lyfta och jobbiga att diska för hand men det handlar bara om att vänja sig och att ha lite muskelstyrka. Teflonpannor får man byta ut väldigt ofta, beroende på användningen.  Det kostar dig mer i längden och är absolut inte bra för miljön.

P1010145

Shakshuka för 4

2 burkar krossade tomater
1 paprika
1 lök
2 vitlöksklyftor
halv citron
1 dl öl
1 pkt kikärtor i vatten
1 pkt fetaost
4 ägg
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
färsk gräslök eller koriander
salt
peppar
olja till stekning

  1. Fräs lök och vitlök i olja på väldigt låg värme i pannan för 5-10 minuter. Lägg i spiskummin och paprikapulver och rör om.
  2. Häll i krossade tomater, juice av citron, hackad paprika, öl, kikärtorna och börja koka grytan i stekpannan på medelvärme. Låt koka i 20 min tills paprikan och ärtorna blivit mjukare.
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Gör hål till äggen med stekspade och knäcka äggen i hålen. Låt koka till dem blir mjukkokta
  5. Efter äggen är klara smula över fetaosten, dekorera med gräslök/koriander och paprikapulver.
  6. Servera från stekpannan, du kan pressa över juice från resten av citronen om du vill och du kan ha något gott bröd till!

P1010129

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s