Risotto med rödbetor & chévre

p1010247

Gott nytt år!

Varit en utmaning för mig att lägga upp recept för ett tag. Hatar mörkret och tappar min inspiration och lust för fotografering årligen mellan Dec-Jan. Jag är väldigt kräsen hur bilderna ska se ut och när det inte finns så mycket dagsljus under dagarna ger jag upp. Men det är helt okej. Nu har vi klivit på bättre sidan och dagarna har redan blivit en aning ljusare och inspirationen börjar smyga tillbaka så småningom. Yay!

En vecka sen gjorde jag risotto av rester. Vi hade lite rödbetor och chévre över av en pizzakväll och slog ihop. Jag adderade lite chili i risotton som man inte normalvis brukar göra. Det här blev överraskande gott!

Recept till 4 portioner

4 rödbetor
2 lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
3 dl arborioris
1 krm torkad rosmarin
1 krm torkad timjan
1 mtsk honug
1 dl vitt vin
9 dl grönaksbuljong
150 g chèvre
chiliflakes
salt
svartpeppar

  1. Hacka lök och vitlök.  Fräs i olja tills dem mjuknat. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut. Häll på vinet, rör om och låt riset absorbera vinet. Tillsätt timjan och rosmarin. Sänk värmen på spisen.
  2. Häll på lite buljong, rör om, låt puttra. När det mesta av vätskan dunstat bort häller du på mer buljong. Fortsätt så tills riset är al dente, det vill säga mjukt men med en hård kärna. Det är viktigt att röra om ofta!
  3. Skala rödbetorna och koka dem nästan mjuka. Ta upp två av dem och riv dem på rivjärn. Låt de andra fyra koka tills de är genommjuka.
  4. Skär fyra skivor av chèvren. Resten av osten skärs i små bitar och rörs ner i risotton tillsammans med de rivna rödbetorna, när riset är så gott som klart.
  5. Smaka av med salt, chili och peppar.
  6. Servera en portion risotto med skivad rödbeta och en skiva chèvre. Toppa med lite färska örter i fall det finns.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s